
Elon Musk vindt het (op X) een ‘great idea’ om drugtests verplicht te maken voor federale overheidsambtenaren. De hoofdlakei van president Trump maakte er in het verleden nochtans geen geheim van dat hij zelf weleens drugs gebruikt.
Het was Joshua Steinman, een voormalige functionaris van de NSC (de nationale veiligheidsraad), die de kat op X de bel aanbond. Hij vroeg zich af of de nieuwe regering een verplichte en onmiddellijke drugtest overweegt voor de vele miljoenen federale ambtenaren. Steinmann richtte zich specifiek tot DOGE (Department of Government Efficiency), de speeltuin van Elon Musk in het Trump-imperium.
De joint van Joe Rogan
‘Great idea’, reageerde Musk, en dat deed toch wat wenkbrauwen fronsen. Heeft de rijkste mens ter wereld een paar jaar geleden niet openlijk een joint gerookt in de podcast van Joe Rogan? Verklaarde hij niet zelf weleens ketamine te gebruiken? Vond hij niet dat we moeten ‘openstaan voor psychedelica’?
Maar dat was allemaal voor Elon Musk zich in de gunst wist te werken van Donald Trump. De rook van die joint had hij trouwens niet geïnhaleerd, zegde hij, hetzelfde lamme excuus dat president Bill Clinton in de jaren 90 opwierp.
Vandaag wil Musk als (onverkozen) baas van het (buitenparlementaire) DOGE zoveel mogelijk ambtenaren de laan uitsturen, en zo miljarden besparen op de overheidsuitgaven. Druggebruik zou een dwingende reden kunnen zijn voor ontslag.
Is Musk tegen legalisering?
Intussen is bekend geworden dat Musk vorig jaar een half miljoen dollar heeft geschonken aan een comité dat zich verzette tegen een gepland referendum over de legalisering van cannabis in Florida. Indirect steunde hij zo ook de republikeinse gouverneur Ron DeSantis, die toen nog in de running was als presidentskandidaat, een fervente tegenstander van all things cannabis.
De democratische senator Elizabeth Warren gaf Elon Musk een alternatieve besparingstip: stop met cannabisbedrijven en – consumenten het leven lastig te maken. Ook zo zou hij overheidsuitgaven een flink stuk kunnen verlagen.
Irrelevante drugtests
Naar de letter van de wet (een presidentieel besluit van Ronald Reagan in 1986) mag overigens geen enkele federale ambtenaar Schedule 1 drugs gebruiken, en daar hoort cannabis tot nader order nog altijd bij. Als dat statuut zou veranderen, zou ook de definitie van ‘illegale drugs’ veranderen, en zouden drugtests misschien wel irrelevant worden.